Kava

Nebeįsivaizduoju savo dienos be kavos puodelio. Taip, galiu prisipažinti, esu priklausoma nuo jos. Ji tapo dienos pradžios ritualas, pokalbių draugė, mylimo vyro prisijaukinimas grįžus vakare. Tai tiesiog tapo jau tradicija. Pradedu gilintis į ją, domėtis, pažinti ir... dalintis. 


KAVOS PUPELIŲ RŪŠYS


Šiandien kava - vienas populiariausių gėrimų pasaulyje.

Šiuo metu žinoma keleteas tūkstančių kavos pupelių rūšių. Kava gali būti ruošiama iš kiekvienos rūšies pupelių (rūšinė)arba iš kelių sumaišytų. Tačiau vieningos kavos pupelių rūšių klasifikacijos nėra. Kai kuriose šalyse pirmiausia atsižvelgiama, kokiame aukštyje virš jūros lygio jos buvo auginamos, kitur pažymimas pupelių apdorojimo būdas, dar kitur svarbiausia - kavos pupelių dydis.

Gana paplitęs sąlygiškas kavos suskirstymas į grupes pagal pagrindines kavamedžių rūšis.

ARABIKA. Tai sąlygiškas įvairių rūšių kavos pupelių, augančių ant kavamedžių, kilusių iš Arabijos, pavadinimas.Šie kavamedžiai auginami ne žemiau kaip 600m virš jūros lygio drėgnuose tropikų kalnų šlaituose, derlingame, gerai drenuojamame dirvožemyje. Arabika - pati populiariausia ir geriausia kava, pasižyminti puikiu aromatu.

ROBUSTA. Ne tokia populiari, joje kur kas daugiau kefeino. Kavos mišiniuose vartojama stiprumui suteikti, taip pat tirpiai kavai ruošti. Ji buvo atrasta tik XIXa. pabaigoje, tačiau gana greitai išpopuliarėjo, nes robustos kavamedžiai - netepūs ir atsparūs ligoms.

LIBERIKA. Kilusi iš Vakarų Afrikos. Šiuo metu auginama visoje Afrikos šalyse, Šri Lankoje, Indonezijoje. Šie kavamedžiai labai atsparūs ligoms, tačiau pupelės nėra aukštos kokybės. Vartojama kavos mišiniuose.


PRANCŪZIŠKA KAVA

Švelnus, viliojantis skonis. Mano viena iš mėgiamiausių, tik dažnai cukrų pakeičiu kondensuotu pienu ir proporcijas darau kaip man skaniau. Nemėgstu stipraus kavos skonio, todėl kavą darau šiek tiek silpnesnę.

Nėra malonumo be tikrų poreikių. - Prancūzų patarlė



4 asmenims

500ml pieno,
150g cukraus,
4 šaukštai grietinėlės,
250ml stiprios juodos kavos

Pieną sumaišome su cukrumi ir užviriname. Nukaičiame, supilame grietinėlę ir gerai išplakame. Sumaišome su kava ir įpilame į puodelius.



JEMENO KAVA

Rašytiniai šaltiniai skelbia, kad jau IV-VII mūsų eros amžiais Jemene atsirado kavos gėrimas.

3 asmenims
300ml vandens,
3 šaukšteliai maltos kavos,
šaukštelis cukraus,
žiupsnelis imbierų

Sudedame visus komponentus ir išverdame kvapnią kavą. Įpilame į puodelius ir tiekiame. 

                         TURKIŠKA KAVA SU KIAUŠINIO TRYNIU


Egiptiečiai pirmieji pradėjo virti kavą sy cukrumi. Šiandien šis gaminimo būdas vadinamas turkišku.

2 asmenims

2 šaukšteliai smulkiai maltos kavos,
kiaušinio trynys,
200ml vandens,
2 šaukšteliai cukraus.

Kiaušinio trynį sukame su cukrumi, kol masė tampa balta ir vientisa. Kavos virimo indelyje išverdame kavą ir palaikome 2-3 minutes. Įpilame į puodelius. Ant viršaus uždedame kiaušinio trynio masės. Galima gerti tiek karštą, tiek šaltą.



KAVOS NAUDA ORGANIZMUI


Vartojant saikingai kavą:
  • kaip nervus veikianti medžiaga, stimuliuoja nervų centrus ir suteikia geos bendros fizinės ir psichinės savijautos jausmą;
  • jei suvalgę sočius pusryčius ar pietus išgersite puodelį juodos kavos, po 20-30min. skrandyje atsiras ypač daug skrandžio sulčių, kurios padės greičiau ir veiksmingiau suvirškinti maistą;
  • pažadina protinius sugebėjimus, pašalina nuobodulį, mieguistumą ir palengvina nuovargį;
  • plaučiuose sąlygoja bronchų išsiplėtimo, plaučių ventiliacijos padidėjimą ir palengvina kvėpavimą;
  • liaukos skatina antinksčių išsiskyrimą, skydliaukės funkciją ir medžiagų apykaitą
Pasak specialistų, jei per dieną išgersite 3 puodelius kavos, savo organizmui tikrai nepakenksite. Tirpi kava kur kas labiau gali pakenkti, nes ji dažniausiai ruošiama iš prastesnės kokybės pakepintų pupelių. Be to, dažniausiai tirpioje kavoje ir kofeino yra daugiau.

Caffé Latte

Šiandien esu nereikli ir nieko naujo nesinori, tik geros, skanios Latte. Mano pati pati pati mėgstamiausia. Labai paprasta, bet skonio neišpasakyto!
Kavos su pienu variantas. Gera caffe Latte visuomet ruošiama espresso kavos pagrindu. Ant espresso užpilamas karštas pienas, gėrimas pasidengia nedidelia pieno puta. Patiekiama aukštoje stiklinėje.

1 asmeniui
3/4 stiklinės pieno;
espresso kava;
cukrus (pagal skonį);
stiklinė (apie 160ml talpos)

Pakaitinkite pieną ir įpilkite į jį espresso kavą, pagardinkite cukrumi.

PIENO PUTOS

Pakaitinkite pieną, bet jokiais būdais neužvirinkite! Jo temperatūra turėtų būti apie 60 laipsnių. Nukelkite nuo ugnies ir plakite elektriniu maišytuvu (mikseriu). Iš pradžių maišytuvą laikykite pieno viršuje ir palaipsniui leiskitės į pieno dugną, kol pamatysite, kad dingo iš pradžių buvę pieno burbuliukai, ir susidarė pieno puta. Tuomet visą indelį švelniai pasukite, kol pienas pradės blizgėti ir puta taps lygi. Štai ir viskas. Bėkite į virtuvę eksperimentuoti ir nustebinti savo mylimuosius.


COFFEE CREME 

Pasimėgaukite kremine viliojančia coffee-creme. Tai Šveicarijos klasika, vietinių vadinama "schumli". Ši kava yra šviesios grietinėlės spalvos ir ruošiama iš daugiau vandens nei Espresso kava. Coffee creme bus gardesnė, jei kavos ruošimui naudosite lengvai kepintas pupeles.

1 asmeniui

espresso kava (su daugiau vandens, nei paprasta espresso);

cukrus (pagal skonį);
greitinėlė kavai (pagal skonį);
vidutinio dydžio puodelis (apie 140ml)

Paruoškite kavą, pagal skonį pagardinkite grietinėle ir cukrumi.

KAVOS SKRUDINIMAS IR SKONIS


Kavos skrudinimo etapas yra vienas svarbiausių visoje kavos ruošimo grandinėje.Iš viso galėčiau išskirti tris proceso etapus: žalių kavos pupelių apdorojimas, jų skrudinimas bei paskrudintų kavos pupelių paruošimas. Visi šie etapai yra tarpusavyje susiję ir negali egzistuoti vienas be kito.
Skrudinant kavą galima visiškai paslėpti natūralius jos skonius, arba atvirkščiai – optimaliai juos pabrėžti. Optimalumas šiuo atveju yra tai, ko kiekvienas kavos skrudintojas siekia. Skrudinant kavos pupeles reikia atsižvelgti į proceso praeitį – į tai, kokios yra kiekvienos kavos pupelių rūšies savybės ir kokiu būdu jos buvo apdorotos, bei į ateitį – į tai, kaip paskrudintos kavos pupelės bus paruošiamos. 
Universali taisyklė yra tokia, kad jeigu ketinate kavą ruošti puodelyje, prancūziško kavinuko ar filtrinio kavos aparato pagalba, jums reikės šviesesnio skrudinimo kavos pupelių. Jeigu planuojate kavą ruošti kaip espresą arba su mokos kavinuku, jums reikės šiek tiek tamsesnio, vidutinio skrudinimo kavos pupelių. Iš viso būtų galima išskirti tris kavos pupelių skrudinimo lygius: šviesus, vidutinis, tamsus. Tačiau norėčiau jus supažindinti ir su universaliais kavos skrudinimo lygių pavadinimais bei aprašymais. 

„City“Tai anksčiausias galimas skrudinimo proceso sustabdymo etapas, kurio dėka galima paruošti puikią kavą. Šis lygis dažniausiai yra pasiekiamas ties 212–218 °C. Žalių kavos pupelių charakteris nėra užgožiamas, tačiau yra rizika, kad padarius klaidų šiame etape, rūgštumas, aitrumas bei neišbaigtas saldumas puodelyje gali sukurti neigiamų skonių. Šio lygio kavos pupelės pasižymi šviesiai ruda spalva bei vidutiniškai padidėjusia apimtimi.
„City+“Šis praktiškai idealus vidutinis skrudinimo lygis vyksta tarp 218 – 224 °C, priklausomai nuo žalių kavos pupelių. Šiame lygyje yra jaučiamas balansas tarp neužgožiančio skrudinimo skonio bei žalių kavos pupelių charakterio. Sumažėja šviesesnio neišdirbto skrudinimo lygio aitrumas ir rūgštumas, tačiau lieka neužgožti unikalūs žalių kavos pupelių skoniai, o pupelės pasižymi vidutine ruda spalva. 
„Full City“Šis skrudinimo lygis vyksta ties 224–229 °C. Pupelėse jaučiasi daug ryškesnis skrudinimo proceso sukurtas skonis. Pupelės yra tolygesnės, tamsiai rudos spalvos, labiau išsipūtusios. Kai kurios kavos rūšys geriausiai atsiskleidžia būtent šiame skrudinimo lygyje, pvz., kava iš Indonezijos, Sumatros. 
„Full City+“Šis skrudinimo lygis vyksta ties 229–232 °C. Dominuoja skrudinimo proceso metu sukurti ir sumažėja natūraliai užkoduoti žalių kavos pupelių skoniai, taigi galima sakyti, kad atsiranda savotiškas balansas. Šis skrudinimo lygis yra idealus „single origin“ espresui iš vienos rūšies kavos ruošti.
„Vienna“Šis skrudinimo lygis vyksta ties 232–237 °C temperatūra. Šiame lygyje dar labiau dominuoja skrudinimo proceso metu sukurtas skonis. 
„French“Rezultatas skonio atžvilgiu nekoks. Nerekomenduoju rinktis šiuo skrudinimo lygiu paskrudintų kavos pupelių. 


Atminkite, kad rudos kavos pupelės nelygios rudoms. Vienoms skrudinimo proceso metu gali būti suteikta tik spalva, kas yra natūralu dėl vykstančių cheminių reakcijų. O tinkamai pasinaudojus visais skrudinimo proceso kontrolės privalumais, pupelėms pirmiausia suteikiama daugybė aromatų ir skonių, o tik po to spalva.


Pagal D. Ivonį

ESPRESSO, LATTE MACCHIATO KAVOS


Estetiškai patrauklios, sukeliančios ne tik norą jų paragauti, bet taip pat yra ir nuostabaus skonio.

Macchiato kava (kitaip dar vadinama "taškuota kava) ruošiama espresso kavos pagrindu su trupučiu plakto pieno. Iš pirmo žvilgsnio ši kava primena cappuccino kavą, tačiau macchiato kava turi stipresnį ir aromatingesnį skonį.

Espresso macchiato

1 asmeniui
pienas,
espresso kava,
cukrus ir/ arba kakavos milteliai (pagal skonį),
espresso puodelis (apie 30ml talpos)

Suplakite pieno putas tiesiai į espresso puodelį, supilkite espresso kavą, papuoškite kakavos milteliais.


Latte macchiato

1 asmeniui
pienas,
espresso kava,
cukrus (pagal skonį),
aukšta stiklinė

Suplakame pieną (jo turėtų būti beveik pilna stiklinė, palikti vietos tik espresso kavai), įpilti pieną į stiklinę ir lėtai supilti espresso kavą.


CAPPUCCINO


 Klasikinis Italijos receptas. Gėrimą sudaro 1/3 espresso, karštas pienas ir puodelį karūnuojanti pieno puta. Papuošiama kakavos milteliais.

1 asmeniui

pienas;
espresso kava;
kakavos milteliai;
cukrus (pagal skonį);
cappuccino puodelis (apie 140ml)

Suplakite putas, pagaminkite espresso kavą ir ant jos supilkite pieno putas ir papuoškite kakavos milteliais. SKANAUS! :)


ŠOKOLADINĖ KAVA


Smaližių mėgėjams ir tiems, kurie mėgsta kitokį kavos skonį.

2 asmenims

300ml šiltos kavos;
2 šaukštai kakavos;
300ml šilto pieno;
2 gabalėliai cukraus;
plaktos grietinėlės;
1/4 šaukštelio cinamono;
1/4 šaukštelio kardamono

Kakavą sumaišykite su cukrumi, įpilkite šiek tiek šilto pieno ir maišykite, kol cukrus ištirps. Supilkite likusį pieną. Gautą šokoladą sukrėskite į puodelius. Supilkite į abu puodelius po 150ml šiltos kavos. Ant viršaus užpilkite plaktos grietinėlės, užbarstykite cinamoną ir kardamoną.

1 komentaras:

  1. o kokia kava jūsų mėgstamiausia? man patinka išbandyti visokias kavas ir darymo būdus, bet vis tiek visada grįžtu prie latte. ir namie tokią darausi, esu radus kur man skaniausia malta kava internetu, geriu tokio pačio skanumo kaip ir kavinėse

    AtsakytiPanaikinti